waarom doorstuderen

 

Net afgestudeerd van de middelbare school dan rijst vaak de vraag; doorstuderen of niet? Lang niet iedereen wil of kan doorstuderen. Daar zijn verschillende redenen voor. Kan persoonlijk zijn, maar soms ook financieel. Hoger onderwijs kost nou éénmaal geld. Soms heel veel geld, maar gelukkig zijn er instanties die hierin helpen dit op te vangen. Bijvoorbeeld studiefinanciering aanvragen bij Fonds Studiefinanciering Suriname. Hier kunnen alle studenten met de Surinaamse nationaliteit die een universitair of hoger beroepsopleiding willen volgen voor in aanmerking komen. Bekijk eens de website: http://fss.nobsuriname.com/

Er zijn genoeg redenen om wel door te studeren. Enkele daarvan kunnen zijn:

Vergroten van kennis en vaardigheden

  • Na afronding van de middelbare school beschik je over vaardigheden om in aanmerking te komen voor een baan. Maar wil je meer uit jezelf halen en/of een goede indruk maken op de arbeidsmarkt dan speelt zelfvertrouwen daar ook een rol in. Je moet het gevoel hebben en zelfverzekerd zijn dat je over genoeg kennis en vaardigheden beschikt om aan de slag te gaan. Ben je nog niet helemaal overtuigd van je capaciteiten dan is het een optie om door te studeren en je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Een hbo-opleiding kan daarin bijdragen zodat je later zelfverzekerder en met meer bagage de arbeidsmarkt op kan.

Meer bedenktijd

  • Heb je na de middelbare school niet meteen zin om werkweken van 40 uur of meer te draaien, aan een carrière te beginnen of heb je nog geen keus gemaakt welke richting je op wilt? Dan is inschrijven op een hbo-opleiding een manier om erachter te komen waar je interesses liggen en meer tijd ervoor uit te trekken. Een hbo-opleiding wilt niet per se zeggen dat je veel “downtime” hebt want het volgen van een opleiding op dit niveau vergt veel zelfstandigheid en initiatief voor het behalen van goede studieresultaten. Verder is het belangrijk om gemotiveerd te zijn en de studie te starten met een duidelijk doel voor ogen.

 Bijscholing

  • Heb je al een baan, maar wil je je verder ontwikkelen, bijscholen of promotie maken dan is een hbo-opleiding zeker aan te raden. Meestal weet je dan al over welke competenties je beschikt en waar je interesses liggen. Een studierichting is dan al snel gekozen. Gedurende de studie kun je de kennis en ervaring reeds toepassen op het werk, wat maakt dat de kans op promotie groter is.

 Omscholing

  • Heb je al een baan, maar ben je toe aan nieuwe uitdaging of uitgekeken op je werk. Ook een reden om je om te scholen door middel van een nieuwe opleiding volgen. Maak hier dan wel een zorgvuldige keus in. Ga te rade wat de oorzaak is waarom er geen uitdaging is. Alleen wanneer je dit weet, kun je bepalen waar je wel behoefte aan hebt.

Er bestaan genoeg redenen om wel door te studeren na de middelbare school maar een veel voorkomende reden om door te studeren bij jongeren is vaak de “druk” van de ouders of omgeving. Elke ouder heeft het beste voor met zijn/haar kind en stimuleert de kinderen om het beste uit zichzelf te halen. Maar als kind moet jij ook de motivatie en wil hebben om door te studeren. Jij moet immers de vele colleges volgen, stages lopen en werkstukken schrijven. Ben je niet voldoende gemotiveerd dan is vroegtijdig stoppen met de studie daar een eventueel gevolg van.

Ben je wel gemotiveerd, maar nog onzeker over je richting keus, bezoek dan zoveel mogelijk de opendagen van de opleidingsinstituten of doe research online om de juiste keus voor jou te maken.

 

 “People are the product of their learning”

24 april 2019 in Nieuwsbrief, Nieuwsbrief Editie 4

Succesvolle FHR Alumni-editie 4

Successful FHR alumnus Rajnishkant Paltantewari, the Winner of the VES Master's thesis prize 2018 The Master's thesis prize of the Association of Economists (VES) has…
Read More
23 april 2019 in Nieuwsbrief, Nieuwsbrief Editie 4

Waarom doorstuderen – editie 4

  Net afgestudeerd van de middelbare school dan rijst vaak de vraag; doorstuderen of niet? Lang niet iedereen wil of kan doorstuderen. Daar zijn verschillende…
Read More
22 april 2019 in Nieuwsbrief, Nieuwsbrief Editie 4

De toekomst…- editie 4

Bij het negentienjarig bestaan van FHR op 9 maart j.l. heeft de oprichter, Hans Lim A Po de sluier gelicht omtrent zijn visie als de…
Read More