“Zelfdiscipline is een onmisbare voorwaarde voor succes”

 

De mening van: de heer H. Lim A Po, rector

Twee aspecten van discipline op de school wil ik benadrukken.

Discipline wordt kinderen in het gezin aangeleerd. Discipline en de toepassingen daarvan worden kinderen als het ware ‘ingetimmerd’. Het accent ligt op ‘het wat’ en ‘het waarom’ komt of geheel niet of slechts zijdelings ter sprake. Discipline is dan ‘doen’ zonder ‘denken’.

Op de school is dat anders. Leerlingen worden niet alleen geleerd wat de toepassingen van discipline zijn, maar ook het besef van de zin ervan en de noodzaak om je die toepassingen ‘eigen’ te maken. Het beleid van de school is er minder opgericht om je discipline op te leggen en meer om je vermogen tot zelfdiscipline te ontwikkelen.

Daarvoor is wel nodig dat je over de toepassingen van discipline die aan ‘onderwijs’ eigen zijn als onderdelen van je vorming tot mens en professional nadenkt. Maar nadenken is een proces dat zich in twee fasen pleegt te voltrekken. De snelle en de langzame. De snelle verloopt meestal moeiteloos, je laat je intuïtie spreken maar omdat de oplossing ‘by default’ en niet ‘by design’ gevonden wordt sla je vaak de plank mis. De langzame route vergt inspanning, omdat de vraag waar je over nadenkt in eerste instantie complexer wordt. Dat is ironisch, maar waar. Probeer het maar! Die extra inspanning die daaruit voortvloeit, blijft echter niet onbeloond. Als je de vraag geheel ‘ten voeten’ uit denkt, openbaart de oplossing zich vanzelf.  In het Duits bestaat daar een speciale uitdrukking voor: de ‘Aha Erlebnis’. Die oplossing is dan niet alleen in wezen eenvoudig, maar ook logisch, feitelijk onderbouwd en een leerrijke ervaring.

 

De mening van: Mariska van den Berg, Course Director FHR Institute for Higher Education

Zelfdiscipline is de kunst om jezelf zover te krijgen om iets te gaan doen, terwijl je eigenlijk daar niet zo veel zin in hebt. Velen denken dat dingen doen waar je geen zin in hebt of waar je het nut niet direct van inziet een verlies van jouw kostbare tijd is. Echter kan het doen van juist deze dingen jou heel veel opleveren, nu en ook later in het leven.

Een goed voorbeeld hiervan is “even studeren om nog net een voldoende te halen voor het vak” in plaats van “ik blijf dit weekend thuis om wat extra te studeren want ik begreep enkele concepten niet zo goed tijdens de les”.

Over 5 jaar wanneer je geconfronteerd raakt met de verschillende issues die opgelost moeten worden in jouw bedrijf kom je dan tot de conclusie dat het veel makkelijker zou zijn als je gewoon vanaf het begin meer zelfdiscipline had.

Maar het mooie aan zelfdiscipline is dat hoe je ook denkt dat jij er niets van hebt meegekregen, ook jij jezelf kan trainen om steeds meer zelfdiscipline aan de dag te leggen. Iedereen beschikt over zelfdiscipline! Het is echter aan jou om jouw zelfdiscipline te versterken door dagelijks de juiste keuzes te maken.

Probeer het maar. Begin vandaag nog met de juiste keuze over het aanpassen van jouw studiegedrag of jouw uitgavepatroon of jouw werkattitude. Geef jezelf kleine uitdagingen en geef niet op. Zie zelf maar hoe het elke keer makkelijker wordt en verheug je alvast op al hetgene dat je kan bereiken door jouw zelfdiscipline te trainen.

 

De mening van: Ryan Rambali, student FHR School of Business. Leerjaar 2
Hoofdrichtingen Finance en Management

Ik ben het eens met deze stelling, dat zelfdiscipline een onmisbare voorwaarde is voor je eigen succes.
Om mijn eigen perceptie van succes te behalen, heb ik op een gegeven moment veel moeten opofferen van mijn eigen tijd, energie en kon ik veel leuke dingen niet meer doen, die een gemiddelde student wel kan doen. Maar dat is de zelfdiscipline die je moet hebben om je eigen doelstellingen te behalen.
Als je die zelfdiscipline niet hebt, zal je stagneren midden op de weg naar succes.

Het pad naar succes kent ook veel tegenslagen, het verloopt niet altijd succesvol en ook niet zoals jij verwacht. Ook hier speelt het feit dat je met beide benen op de grond moet staan en vaak moet nadenken; waarom wil ik dit?
Ik heb dit ook gehad, maar de constante herinnering waarom ik twee hoofdrichtingen heb gekozen en wat ik wil bereiken zijn de grondslagen van de realisatie van mijn eigen succes met de factor zelfdiscipline.

Zeker in de hedendaagse revolutionerende wereld moet je je onderscheiden van je medemens.
Zoals Dr. Martin Luther King ooit zei: “I have a dream…”
En om die droom succesvol te behalen is zelfdiscipline een voorwaarde voor succes.

 

                       “people are the product of their learning”

16 augustus 2019 in Nieuwsbrief, Nieuwsbrief Editie 5

FHR Bijzondere momenten – editie 5

FHR Sportdag 2019 Voor alles is er een eerste keer! Zo luidde de slogan van de laatst gehouden FHR School of Bussines sportdag. Deze sportdag…
Read More
16 augustus 2019 in Nieuwsbrief, Nieuwsbrief Editie 5

FHR Wijsheid – editie 5

       “Zelfdiscipline is een onmisbare voorwaarde voor succes”   De mening van: de heer H. Lim A Po, rector Twee aspecten van discipline…
Read More
16 augustus 2019 in Nieuwsbrief, Nieuwsbrief Editie 5

FHR Challenge Cup winners – editie 5

EMMA 3 Student(s) Module Angelique Echteld Advanced Management Accounting & Strategic Management Accounting and Control   Student(s) Module Rashna Oedit Work Design, Well-being and Performance…
Read More