MBA 3 alumnus Robert Hahn:

“Petje af voor het thuisfront, zij hebben het goed opgevangen”

“Als je algemene directieverantwoordelijkheid hebt, moet je én van finance, én van legal, én van HR én van marketing én technisch inhoudelijk een overzicht hebben. En dan helpt het als je een theoretische bagage hebt. Ik hoef dan geen specialist te zijn in HR bijvoorbeeld, maar ik weet genoeg om degenen die daarmee bezig zijn minimaal aan te kunnen geven welke richting ik op wil. Zelfs op legal niveau. Het lijkt altijd zo een black box te zijn of moeilijk grijpbare discipline, maar ik weet door MBA te hebben gedaan, waarop ik mij moet focussen.” Aan het woord MBA 3 alumnus en Datasur directeur Robert Hahn. In deze derde editie van de nieuwsletter deelt hij zijn FHR-ervaring.

Hahn studeerde Technische Informatica in Delft, maar wilde al heel snel na zijn studie meer de business kant van de bedrijfsvoering onder de knie hebben en in balans brengen met zijn technische kennis. Hahn bekent altijd gevoel voor de business kant van bedrijfsvoering te hebben gehad. “Ik deed al een stukje IT-management en later Projectmanagement en beheerste al de theoretische kennis van andere management gebieden.” De drang om zijn business skills te verbreden, was zo groot, dat hij zich sinds MBA 1 wilde inschrijven op FHR. “Ik was niet alleen geïnteresseerd in hoe je dingen moet doen, maar ook waarom. Hoe een bedrijf kan groeien, maar ook wat het nodig heeft om te kunnen groeien op het gebeid van sales en marketing bijvoorbeeld.” MBA 3 Bij de derde intake van MBA schreef Hahn zich in op FHR. “Grotendeels voldeed de studie aan mijn verwachtingen. Verschillende disciplines passeerden de revue. Je had internationale docenten met veel ervaring en elke maand een ander vak. Het meest krachtige voor mij waren de verschillende discussies en de groepscohesie. Ik had 8 jaar werkervaring, maar er waren anderen met 20 jaar werkervaring, en weer anderen die net uit de schoolbanken kwamen. Het was een goede mix van dynamiek en ervaring, dat was een groot voordeel voor mij in elk geval.”

Interactie/groepsdynamiek
De groepscohesie en het intensief samenwerken in groepen is dan ook wat hem het meest is bijgebleven van zijn MBA 3 ervaring. Hij geeft aan dat je tegenwoordig overal kennis kunt inkopen, online bijvoorbeeld, maar je mist dan die interactie met je medestudenten en die groepsdynamiek. Daarnaast draagt het zitten in een gevarieerde groep er toe dat je veel leert. “Mensen die in mijn groep zaten zijn nu topmanagers in bedrijven, ministers en directeuren, dat is allemaal goed voor je netwerk.”

Werkervaring
Hahn geeft aan achteraf toch blij te zijn, geen MBA 1 maar MBA 3 te hebben gedaan, omdat hij toen, al intussen 8 jaar werkervaring had opgedaan en dus zich gerichter kon focussen op de theorie. “Had ik meteen na mijn studie die MBA gedaan, weet ik dat het minder waardevol voor mij zou zijn nu. Doordat ik werkervaring had, en bepaalde dingen was tegengekomen in de praktijk, kon ik daar beter op terugkomen met de theorie. Toen ik mijn IT studie deed was het college volgen, opletten, studeren, tentamen maken en dan ben je klaar.”

Offers
Eenvoudig was die studieperiode niet. Omdat hij naast zijn gezin, ook nog zijn werk had en de studie vrij intensief was. “Je bent constant bezig. Dus je hebt veel begrip van thuis nodig. Zij brengen ook de meeste offers. Want die 2 jaar van de studie ben je echt alleen daarmee bezig. Dus als je van huis uit het begrip niet hebt, wordt het wel moeilijk. Ik stond voor een extra uitdaging, want tijdens de eerste week van de studie werd mijn derde kindje geboren. Ik was volgens mij net 2 dagen met de studie begonnen. Je kunt dus begrijpen hoe groot de druk thuis was en je dan toch nog volledig te geven aan de studie. Maar petje af voor het thuisfront, zij hebben het goed opgevangen. Het helpt natuurlijk als je het ook leuk vindt wat je doet.”

Thesis
Hahn zegt de studie erg vlot te hebben doorlopen. Colleges volgen en tentamens maken was, ondanks de combinatie met gezin en werk, toch niet de grootste uitdaging. “Ik vond de thesisperiode erg zwaar. Het is heel anders dan de periode daarvoor. Onderschat het niet! Als je je niet goed voorbereid, blijf je tot het eind een beetje ‘struggelen’. Het is te vergelijken met het bouwen van een huis. Als je vanaf het begin een goed fundament hebt, goed onderwerp, goede onderzoekmethode, dan verloopt het traject vlotter. Voor mij was het eerste deel van de studie meer praktisch en het thesis gedeelte meer wetenschappelijk.”

Toekomst
“We zijn intussen al 9 jaar verder en je moet bijblijven. Zeker in mijn branche. De ontwikkelingen gaan best hard. Cyber crime enz. Dus in mijn vakgebied blijf ik wel bezig. Maar op wetenschappelijk gebied? De ambitie had ik na MBA wel om te promoveren, want ik denk dat er te weinig mensen in Suriname promoveren. Stiekem denk ik er wel weer aan toch iets te gaan doen. Ik denk dat er meer onderzoek moet worden gedaan. In die zin wil ik dus wel een bijdrage leveren.”

Nieuwsbrief

FHR-Nieuwsbrief Editie 8

Inhoud Woord van de Rector FHR Nieuws FHR Bijzondere momenten Succesvolle FHR Alumna: Danielle Veira Afstandsonderwijs het “nieuwe normaal” FHR Pre-bachelor programma, ‘de ervaringen’ en…
Nieuwsbrief

FHR-Nieuwsbrief Editie 7

INHOUD Woord van de Rector FHR Nieuws Beweegredenen FHR Bijzondere momenten Succesvolle FHR Alumnus: Armand Achaibersing Agenda Goede institutionele inbedding van de nieuwe financiële realiteit …
Nieuwsbrief

FHR-Nieuwsbrief Editie 6

INHOUD Woord van de Rector FHR Nieuws Zelfreflectie FHR Bijzondere momenten Succesvolle FHR Alumnus: Khaleef Asin Agenda Rechtvaardige duurzaamheidstransitie Verwondering Het thema van deze nieuwsbrief…