Toespraak FHR Graduation Annand Jagesar, MD Staatsolie Zaterdag 12 maart 2022

By 15 March 2022 Nieuws

Foto: Annand Jagesar

Goedenavond graduates, studenten, docenten en de leiding van het FHR Instituut, dames en heren. Dank aan het FHR Instituut voor de gelegenheid om op deze bijzondere avond het woord te mogen voeren.

Felicitaties aan alle graduates. Jullie hebben een periode van hard werken, offers brengen en lange uren maken achter de rug. En dat vooral in deze uitdagende tijden. Jullie afstuderen is de bekroning op de vele inspanningen. En vandaag krijg je met het diploma – een masters of bachelors – het tastbaar bewijs van jouw succes in handen.

Het FHR Instituut “what can I say”, u bent een toonaangevend opleidingsinstituut in Suriname voor bachelor- en masteropleidingen. En ‘the proof of the pudding is in the eating’, veel van uw afgestudeerden zijn op cruciale posities in de maatschappij en maken steeds meer verschil gebaseerd op de good goverance en best practices learnings vanuit uw instituut! Wat u doet verdiend echt meer waardering.

Wat zal uw diploma waard zijn

Bij de voorbereiding stond ik voor een dilemma. Moet ik vertellen dat het goed komt met Suriname en dat daarom uw diploma iets waard zal zijn of moet ik een beroep op u doen dat u mede ervoor zorgt dat het goed komt met Suriname en u daarmee de waarde van uw diploma kunt bewijzen. Het laatste willen wij natuurlijk graag en dit past helemaal bij het thema ‘The Future is in our Hands’, maar gelukkig kan ik u beide mogelijkheden voorhouden.

Laten wij beginnen met dat het goed komt met Suriname.

Mijn voorganger bij Staatsolie heeft aangekondigd dat Suriname nooit meer hetzelfde zal zijn. Wij hebben enorme hoeveelheden olie en gas voor de kust van Suriname ontdekt. En alle tegenwind en goed bedoelde relativeringen en bezorgdheid dat we het te makkelijk te goed gaan hebben van buiten ten spijt, zal Suriname de komende 25-50 jaar miljarden Amerikaanse dollars verdienen uit deze sector. De per capita reserves offshore zullen samen met ons buurland Guyana een van de hoogste ter wereld zijn. Wat er na de genoemde periode zal gebeuren kan er als Venezuela of Nigeria uitzien, maar daar rekenen wij o.a. op jullie afgestudeerden om dat ten koste van alles te voorkomen.

De O&G sector is een arbeidsextensieve sector dus veel van de werkgelegenheid gaat in de spin-off komen van deze sector. Hiermee wil ik de verwachtingen managen dat iedereen in de O&G sector employ zal vinden. Ik zal later in mijn speech wat voorbeelden geven van de andere sectoren.

Laten wij nu naar de preferente manier kijken hoe uw diploma van waarde kan zijn, namelijk doordat u mede het verschil maakt voor Suriname

Laat mij dat eerst inleiden.
Wat denkt u dat de brand image is van Suriname, van de Surinaamse Overheid, van het Surinaamse bedrijfsleven? Het zijn zeker geen ge-oliede machines. Een quote van V.S. Naipaul luidt “History is built around creation and achievement, and nothing was created in the West Indies.” [Lees voor West Indies het Caribisch gebied] Deze quote is hem op veel kritiek komen te staan. Maar laten wij rondkijken in Suriname, we hebben rijkdommen gehad, bauxiet, goud, olie; hebben wij die economie structureel versterkt? Is er iets tastbaars? Het antwoord zou moeilijk ja kunnen zijn.

In het vervolg hierop kijken wij  eerst op het bestuursniveau van het land waar er inzet van u mogelijk is.
In het Suriname van heden zijn instituten verwaarloosd en structureel verzwakt. Aan het herstel kunt u op minimaal 2 manieren een enorme bijdrage leveren: (1) u heeft nu kennis en vaardigheden om die in te zetten ter versterking en (2) niet minder belangrijk, wij moeten met z’n allen dit niet meer accepteren dat instituten worden uitgehold. Net als bij Trias politica moeten wij geen inmenging accepteren. Een instituut heeft de kracht dat het volgens good governance regels tot besluitvorming komt en niet dat een toevallige persoon of machthebber eigendunkelijk een besluit kan nemen, dat hem of haar goed uitkomt.  En niemand moet het accepteren als men toch probeert, b.v. door te bedreigen.
U ziet in vele organisaties en voelt u zich geroepen om hier aub een bijdrage aan verandering te leveren, de waarde van uw diploma is here to bring change!

Laten we vervolgens doorzakken naar het niveau van het bedrijfsleven.
Ik generaliseer hier even voor de essentie. Als een buitenlander praat over Suriname is het met een lage verwachting. Het is corrupt, ze zijn niet zo slim. En naar het bedrijfsleven toe is het: laat ze aub geen complexe zaken ondernemen dat gaat niet werken of zelfs mis. Dit is de inspiratie geweest voor meneer Jharap.
Hij zou de wereld laten zien dat wij als Surinamers relatief complexe processen kunnen beheren en beheersen. Wij zijn al 41 jaar in de business van Crude productie, daarna volgde de Thermische Power Plant en onze Raffinaderij te TLF. En sinds kort onze nieuwe trots de Hydro Centrale te Afobaka. Voor de toekomst zullen wij als olieproducent ons begeven in zee en ook volop inzetten om duurzame energie op te wekken.
Hier heeft de slogan “Vertrouwen in Eigen Kunnen” als basis voor gediend. En gelooft u mij, het werkt en voeg het ook toe aan jou gereedschappen kist. Belangrijke opmerking hier: het is niet Suriname tegen de wereld, we hebben geen last van ons zelf, zijn niet arrogant en ook niet verbitterd, maar geïnteresseerd in vooruit komen. Als wij nieuwe complexe activiteiten opstarten bij Staatsolie zijn er altijd expats aanwezig en ja ze komen uit de wereld. Wat ze wel moeten doen is hun kennis overdragen aan onze lokale mensen. En waar wij zien dat wij onszelf soms onderschatten is dat onze Sranang oema of mang ze vaak na een tijdje beginnen te overvleugelen, want zij/hij werkt nog meer met haar/zijn hart voor de zaak. Vertrouwen in eigen kunnen at display!
Bottomline van dit verhaal, we hebben meer Staatsolie’s nodig, draag eraan bij. Kan het bij Grassalco?; een eigen Surinaams goudbedrijf; ontwikkeling van de Toerisme sector, Suriname de voedselschuur van het Caribisch gebied. En zo zou ik nog lang door kunnen gaan. Bewijs de waarde van je diploma, draag bij aan meer Staatsolie’s of aan Staatsolie zelf.

Het is een beetje ernstig geworden op deze voor u blijde avond.

Als u het gevoel heeft dat het ernstig is, wil ik u een ander perspectief aanbieden. Namelijk waar kunnen hoogopgeleiden hun brood mee verdienen? Ja het aangaan van deze uitdagingen om te komen tot dat model land. Waar wij reeds bewijzen dat wij goed met elkaar kunnen omgaan maar ook nog grote prestaties kunnen neerzetten. Een model land met een top brand image. Ga het niet uit de weg!
Er is hier een toepasselijke quote van John A. Shedd voor: “A Ship in Harbor Is Safe, But that Is Not What Ships Are Built For”.

FHR Instituut nogmaals, gefeliciteerd met het afleveren van weer een kwalitatief goed opgeleide groep professionals. Nogmaals proficiat aan alle afgestudeerden! Ik wens u veel succes bij uw verdere ontwikkeling.

Annand Jagesar – Managing Director Staatsolie Maatschappij Suriname N.V.
12-03-2022